Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja objavila nove detalje o osuđenom Amerikancu


Severa Koreja je danas objavila nove detalje o Amerikancu korejskog porekla Kenetu Baeu koji je prošle nedelje osuđen na 15 godina teškog rada, istovremeno demantujući spekulacije da namerava da ga upotrebi za cenkanje.

Neidentifikovani portparol severnokorejskog ministarstva spoljnjih poslova u izjavi za državne medije nije precizirao za kakva krivična dela je Bae odgovoran, ali je rekao da ih je priznao.

On je kazao da je Bae došao u Severnu Koreju "namerno sa lažnim identitetom i da su ga izmanipulisale snage koje su neprijateljske prema Severnoj Koreji", preneo je AP.

Bae (44) je uhapšen početkom novembra u Rasonu, specijalnoj ekonomskoj zoni u oblasti na dalekom severoistoku Severne Koreje koja se graniči sa Kinom i Rusijom.Tačna priroda Baeovih navodnih krivičnih dela nije objavljena.

Prijatelji kažu da je Bae hrišćanin i turistički vodič koji živi u Kini i često putuje u Severnu Koreju gde hrani siročad.

U Severnoj Koreji je od 2009. privedeno još šest Amerikanaca koji su, kasnije, deportovani ili oslobođeni.

Portparol ministarstva je rekao da su spekulacije stranih medija o tome da Pjongjang namerava da upotrebi Baea za cenkanje "smešne i pogrešne". On je dodao da "velikodušnost" koju je njegova zemlja pokazala u prošlim slučajevima "neće doprineti tome da Amerikanci prestanu sa nelegalnim aktima".
XS
SM
MD
LG