Dostupni linkovi

Dve nove izložbe na godišnjicu oslobađanja Mauthauzena


U zloglasnom koncentracionom logoru Mauthauzen danas će, na dan njegovog oslobađanja 1945. godine, svečano biti otvorene dve nove trajne izložbe, koje će prikazati stradanja Jevreja, Roma i drugih naroda koji su bili zatočeni u austrijskom logoru smrti.

Uz prisustvo političara iz više zemalja svečano će biti otvorene izložbe - "Koncentracioni logor Mauthauzen 1938.-1945." i "Mesto zločina Mauthauzen - potraga za tragovima".

Takođe će biti otvorena i nova prostorija sećanja "Prostorija bez imena", u kojoj se nalazi spisak 81.000 ubijenih.

Radi se o prvim vidljivim rezultatima rekonstrukcije spomen obeležja, koja će se do 2018. odvijati u više faza.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner istakla je, povodom predstojećeg otvaranja izložbi, da Austrija ima veliku odgovornost i obavezu da održi sećanje na zločine.

"Mauthauzen je danas mesto sećanja, upozorenja, groblje i muzej. Dalji razvoj je potreban da bi se izašlo u susret potrebama vremena", naglasila je Mikl-Lajtner dodajući da se eksperti od 2008. bave novinama.

Nekadašnji bolnički sektor i današnji muzejski kompleks su u potpunosti sanirani, i to na način da je originalna struktura ponovo vidljiva, rekla je Barbara Glik, rukovodilac rekonstrukcije spomen obeležja.

Više od 100 originalnih objekata treba da približe posetiocima istoriju logora, koja će biti pothranjena i sa više video i audio intervjua nekadašnjih zarobljenika.
XS
SM
MD
LG