Dostupni linkovi

Novi bilans: 580 žrtava rušenja zgrade u Bangladešu


Broj poginulih u rušenju loše sagrađene višespratnice u pregrađu Dake, glavnog grada Bangladeša, danas se popeo na 580, i ne može se pretpostaviti završni bilans ove katastrofe.

Više od jedne sedmice je prošlo od katastrofe, koja se dogodila 24. aprila, ali ne prođe dan da se iz skršenog betona ne izvadi bar pa 20 mrtvih tela - ponekad mnogo više od toga, piše agencija Asošiejted pres (AP).

U zgradi su se nalazile radionice za izradu tekstila, koje su uprkos pojavi ogromnih pukotini u konstrukciji na dan rušenja - nastavile da rade, po nalogu svojih vlasnika.

Vlasti Bangladeša su saopštile da su činioci tragedije: loša građevinski materijal i vibracije teških mašina koje su se koristile u pet radionica u zgradi.

Ovo je verovatno najveća katastrofa u istoriji tekstilne industrije - ne samo u Bangladešu, koji je treći najveći proizvođač tekstila na svetu.

Pre toga, među rekorderima bili su požar u fabrici Trajangl širtvejst u Njujorku 1911. godine, koji je odneo 146 života radnika, i požari u Pakistanu i Bangledešu iz prošle godine, koji su usmrtili 260 odnosno 112 tekstilaca.
XS
SM
MD
LG