Dostupni linkovi

Izvestilac EP Jelko Kacin ocenio je da bi Srbija, ukoliko uskoro dobije datum pregovora sa EU, mogla da pretekle Crnu Goru u nekim pregovaračkim poglavljima.

Crna Gora se do sada osećala ugodno kao vodeća zemlja u regionu u procesu evrointegracija, pošto je prethodno Hrvatska praktično već završila proces. Sporazumom Srbije i Kosova deblokirana je dosadašnja kočnica na evropskom putu Srbije, pa se pojavljuje konkurencija, kazao je Kacin.

On je istakao da bi Srbija u nekim važnim pregovaračkim poglavljima mogla čak preteći Crnu Goru.

Kacin je listu "Pobjeda" rekao da se ogromne promene u Srbiji temelje na realnoj proceni da nijedna vlast u toj državi ne može preživeti, ako ne stvori pretpostavke bolje ekonomske budućnosti.

Srbiju u budućnosti vidim kako razvija prijateljske i praktične odnose sa Kosovom i koja razvija preko potrebnu saobraćajnu infrastrukturu, kako bi svim građanima regiona mogli obezbediti slobodno kretanje u realnom vremenu, naveo je on.

Govoreći o političkoj situaciji u Crnoj Gori nakon predsedničkih izbora, Kacin je kazao da ima utisak da je Miodrag Lekić žrtva političkih igara pojedinaca iz njegovog izbornog štaba. On smatra da je Lekićev Izborni štab bio pozitivno iznenađen rezultatom koji su postigli na predsedničkim izborima, ali su, s druge strane, bili strašno razočarani, jer im je nedostajalo malo za pobedu. Onda su krenuli da koriste sve moguće mehanizme da stvore nekakvu, valjda, osnovu za naredno političko delovanje. Međutim, nekim greškama u koracima oštetili su sami sebe i izgubili veliki deo poverenja, čak i onih koji su glasali za Lekića,, naveo je Kacin.

Prema njegovim rečima, Lekić je kao individualac kredibilna ličnost, ali da se našao u nekom okruženju u kojem je, u jednom momentu, postao talac i jednostavno ne može da igra aktivniju ulogu, jer su ga omeđili u okvir bojkota i samoizolacije.
XS
SM
MD
LG