Dostupni linkovi

Daka: Više od 500 žrtava u fabrici


Broj žrtava prošlonedeljnog urušavanja zgrade jedne fabrike odeće u Bangladešu prešao je 500. Premijer: zapadni prodavci odgovorni za loše stanje radne snage.

Dok buldožeri uklanjaju ogromne količine ruševina broj pronadjenih tela žrtava najsmrtonosnije tragedije u mestu Savar brzo raste.

Pukovnik Mir Rabi, oficir jedinice uspostavljene za koordinaciju operacije spašavanja, rekao je AFP-u da je broj žrtava trenutno 501, što je brzi rast imajući u vidu da je još u utorak saopšteno da je broj žrtava 441.

Oko 3.000 radnika je radilo u smeni u vreme tragedije u kompleksu u kojem je smešteno pet različitih tekstilnih proizvodnih postrojenja. Medju kupcima proizvoda ovog kompleksa su španski "Mango“, britanski "Primark" i italijanski "Beneton“, koje su potvrdile da su kupovali proizvode iz "Rana Plaza" kompleksa, gde radnici dobijaju manje od 40 dolara mesečno.

Premijer Bangladeša Šeik Hasina u intervjuu CNN-u stao je u zaštitu bezbednosti industrije u svojoj zemlji, ukazujući da nedavna eksplozija u jednoj fabrici u SAD pokazuje da nijedna zemlja nije imuna.

"Bilo gde u svetu može da se dogodi ovakva tragedija“, kazao je on. Nakon što su neke zapadne kompanije najavile da će razmotriti dalju saradnju sa Bangladešom, a i Dizni najavio povlačenje, premijer je istakao da je njegova zemlja i dalje dobra za investicije i poručio zapadnim kompanijama koje su privučene jeftinom radnom snamom da podstaknu povećanje plata.

"Ako žele da posluju, ti kupci, trebalo bi da uzmu u obzir povećanje cena za tekstilnu robu kako bi posao mogao biti obavljen na poslovan način i radna snaga dobila dobru platu, tako da su oni delimično odgovorni“, podvukao je on. Premijer je dodao da vidi da svi investitori dalaze u Bangladeš zbog jeftine radne snage.
XS
SM
MD
LG