Dostupni linkovi

Nova novčanica od pet eura u opticaju


Nova novčanica od pet eura puštena je u četvrtak u opticaj, čime je označen početak sistemske zamjene svih papirnih apoena evropske valute.

Prema planovima, tek naredne godine će se pojaviti nova novčanica od deset, a godinu kasnije i od 20 eura.

Najveća razlika između dosadašnje i nove novčanice od pet eura je u tome što je nova premazana specijalnim lakom, prenosi SEEbiz.

Kod nove novčanica, iznos apoena više nije nad tamnom pozadinom ilustracije antičke građevine, nego je broj pet skoro na sredini novčanice.

Na njenom starom mjestu je nešto složenija hologramska traka na kojoj je i glava antičke boginje Evrope.

Neke promjene su bile nužne, kao na primjer da skraćenica Evropske centralne banke (ECB) više nije istaknuta samo na pet, nego na devet jezika zemalja koje imaju euro.

Najveća zaštita i od korištenja i od falsifikata je zapravo poseban lak kojim je novčanica premazana. Zato se i novčanica potpuno drugačije \"osjeća pod prstima\" i mnogo je glatkija nego stara.

Nove novčanice su opremljene čitavim nizom novih mjera zaštite. Tu je i hologram boginje Evrope po kojoj je i čitava serija dobila ime.

U svijetu je prošle godine otkriveno 531 hiljada falsifikovanih novčanica u ukupnoj vrijednosti od oko 26 miliona EUR.

Nova novčanica od pet EUR je prva koja je puštena u opticaj, ali će potrajati dok se ne dođe i do najvećeg apoena od 500 EUR.
XS
SM
MD
LG