Dostupni linkovi

Svjetski dan slobode medija - zaustaviti prijetnje i nasilje


Danas je Svjetski dan slobode medija, koji se dvadesetu godinu za redom, obilježava uz poruke iz svjetskih organizacija da svi medijski radnici moraju da rade bez straha i odmazde i da prijetnje i nasilje kojima su izloženi moraju biti zaustavljeni.

U zajedničkoj poruci generalnog tajnika Ujedinjenih nacija Ban Ki-moona i generalne tajnice UNESCO-a Irine Bokove ističe se da je sloboda izražavanja od suštinskog značaja za izgradnju slobodnog i demokratskog društva i jačanje prava pojedinaca.

Oni ističu neophodnost postojanja sigurnog okruženja u kojem svi mogu da govore slobodno i otvoreno, bez straha i odmazde. Upozorili su da je svake godine sloboda izražavanja na udaru novih prijetnji, a novinari često meta nasilja jer pomažu da se osigura transparentnost javnih poslova.

Iz OSCE-a upozoravaju da i u zemljama-članicama te organizacije postoji zabrinutost u vezi prava novinara i njihovu sigurnost.

Srbija se ove godine našla na 74. mjestu, zajedno s Mađarskom i Crnom Gorom. Bugarska je na 77. mjestu, Hrvatska na 81, Grčka na 83, Rumunija 86, a Albanija i Bosna i Hercegovina, također na 96. mjestu kao Kosovo.

Makedonija je najniže rangirana zemlja regiona, na 120. mjestu, na kojem je i Turska.
XS
SM
MD
LG