Dostupni linkovi

Hrvatski sindikati: Promena ekonomske politike ili izboriPredstavnici hrvatskih sinidkata poručili su danas Vladi na protestu u Zagrebu, na kojem se okupilo oko 20.000 građana iz cele zemlje, da hitno promeni smer ekonomske politike ili će posle ulaska u Evropsku uniju, 1. jula, biti suočena s vanrednim izborima.

Skup kome je prethodila protestna šetnja u kojoj je, prema novinarskim procenama, učestvovalo oko 15.000 građana, od Trga Francuske Republike do Trga bana Jelačića završen je bez incidenata.

Organizovalo ga je pet velikih hrvatskih sindikata pod geslom "Menjajte smer", a u Zagreb su došli sindikalisti iz svih krajeva Hrvatske.

"Dajemo vam zadnju šansu da promenite smer, podstaknete proizvodnju, otvaranje radnih mesta i solidarnost. U suprotnom će Vladu dočekati prevremeni izbori”, poručio je na skupu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića predsednik Savez samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da je vlada levog centra izneverila ideje i vrednosti.

Skup sindikata na 1. maj podržale su opozicione stranke, među kojima i najveća Hrvatska demokratska zajednica, ali i brojna udruženja građana, udruženja ratnih vetarana, kao i Katolička crkva u Hrvatskoj.

Sindikati, među ostalim, traže napuštanje politike štednje, otvaranje radnih mesta, kao i očuvanje socijalne države uz besplatno lečenje i obrazovanje..

Ministar finansija Slavko Linić izjavio je danas u Rijeci da se ne plaši protesta sindikata, niti im pridaje važnost. Upitan o podršci koju su sindikatima dale desno orjentisane stranke i Katolička crkva, Linić je upitao gde su oni radili proteklih desetak godina.

"Niko od njih nije rekao ništa o osiromašivanju u proteklom razdoblju. Mi ne plačemo niti galamimo nego popravljamo uništeno", rekao je Linić.

Današnji zagrebački sindikalni protest najveći je skup protiv vladnih mera štednje od kada je krajem 2011. vlada levog centra na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem preuzela vlast.
XS
SM
MD
LG