Dostupni linkovi

J. Koreja: Napredak u dogovoru za Kaesong



Južna Koreja saopštila je da je ostvaren napredak u pregovorima sa Severnom Korejom radi obezbeđivanja povratka preostalih radnika iz zajedničke industrijske zone Kaesong.
Poslednji južnokorejski radnici trebalo je da se vrate sa severa u ponedeljak, ali je njih sedam ostalo da reše pitanja oko neplaćenih poreza, takse i doprinosa za radnike Severne Koreje, što se procenjuje na više miliona dolara.

"Razlike su smanjene, čak iako je tempo rešavanja sporiji nego što smo očekivali", rekao je jedan neimenovani portparol južnokorejskog ministarstva ujedinjenja, prenosi AFP.

Prema njegovim rečima, južnokrejski radnici ostali su dobrovoljno u Kaesongu radi rešavanja pitanja na zahtev Severne Koreje.

On je negirao da su oni taoci, kao što su mediji spekulisali.

Kompleks Kaesong, koji se nalazi na teritoriji Severne Koreje, bio je nekada jedan od retkih simbola saradnje dve Koreje.

Seul je prošle nedelje naredio povlačenje svih južnokorejskih radnika, nakon što je Pjongjang prethodno povukao svih svojih 53.000 radnika i odbacio apele za pregovore radi prevazilaženja problema.

Tenzije su nastale nakon što je Severna Koreja, zbog novih sankcija UN, zapretila nuklearnim napadima na Seul i Vašington.
XS
SM
MD
LG