Dostupni linkovi

Nikolić: Nećemo dozvoliti da nam izbrišu KosovoPredsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio u Jerusalimu da Srbija neće dozvoliti da joj izbrišu Kosovo, dodajući da Srbija želi dogovor sa kosovskim Albancima.

"Srbija je bila izložena napadima različitih vera, poslednji neprijatelj bio je komunizam ali nije mogao da uništi veru i srpsko istorijsko sećanje na svetog Savu od koga je kod nas mnogo toga počelo", rekao je Nikolić i dodao da "tako ne mogu da nam izbrišu ni Kosovo".

Nikolić je na susretu sa patrijarhom jerusalimskim Teofilom III podsetio na paljenja srpskih crkava na Kosovu.

Prema njegovim rečima, Albanci na Kosovu ne uspevaju da ponište tragove srpskog postojanja davno pre njihovog dolaska a "čak i da upale sve hramove, ne mogu temelje da upale".

Nikolić je upozorio da je SPC "inače ranjiva", a da s druge strane, u Srbiji žive pripadnici preko 30 naroda, da su sve religije zastupljene sa istim pravima kakve ima i SPC.

On je takođe podsetio da Srbija održava dobre odnose i sa Palestinom i sa Izraelom i dodao: "Jako nam je teško kad se naši prijatelji između sebe svađaju, mi tu ne možemo da pomognemo, ali nećemo ni da odmognemo."

Predsednik Srbije je naveo da ni Srbiji nije lako da se dogovori sa Albancima, ali da to mora jer živimo na istom prostoru.
XS
SM
MD
LG