Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije rasvetljava ratne zločine u akciji BljesakTužilaštvo Srbije za ratne zločine saopštilo je danas da tesno sarađuje sa tužilaštvom Hrvatske na rasvetljavanju ubistva 21 srpskog civila prvog dana akcije "Bljesak", pokrenute na današnji dan 1995. godine.

"Od ukupno 12 osoba, neposredno i preko Službe MUP-a Srbije za otkrivanje ratnih zločina, tužilaštvo je prikupilo obaveštenja o svim njima poznatim okolnostima smrtnog stradanja njihovih najbližih, prvog dana akcije 'Bljesak', 1. maja 1995. godine, kada je u Medarima ubijen 21 srpski civil", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Na osnovu informacija o ekshumacji, obdukciji i identifikaciji stradalih u selu Medari kod Nove Gradiške, tužilaštvo je utvrdilo da najbliži srodnici većeg broja ubijenih imaju prebivalište u Srbiji i da su srpski državljani.

"U julu 2010. godine, na mesnom groblju u selu Medari, ekshumirano je 28 tela iz zajedničke grobnice nastale tokom akcije 'Bljesak', među kojima su deset žena i tri deteta, od kojih je najmlađe imalo osam godina", navodi se u saopštenju.

Na osnovu sumnje da je u Medaru izvršeno krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prikupljena dokumentacija je, na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, dostavljena
hrvatskom tužilaštvu 15. juna 2012. godine.
XS
SM
MD
LG