Dostupni linkovi

Praznik rada u EU obilježiće protesti


Evropa i ovogodišnji praznik rada dočekuje prosvjedima. Suočene s velikom privrednom i finansijskom krizom, zemlje Evropske unije bore se s nezaposlenošću i izostankom privrednog rasta. Mjere štednje ne daju željene rezultate, sve je više onih koji zagovaraju drugačiji pristup.

Najgore je u Grčkoj, gdje su sindikati danas pozvali na velike prosvjede protiv mjera štednje i generalni štrajk. Očekuje se da će promet biti u kolapsu, štrajku su se pridružili i mornari pa trajekti iz Atene prema otocima danas neće isploviti. Vlasti su pokušale uvjeriti sindikate da će se današnji dan, za one koji rade, nadoknaditi slobodnim danom idući tjedan kako turizam ne bi patio, ali bez rezultata. Sindikati su poručili da je 1. Maj dan štrajkova, a ne praznik.

Ništa bolje nije ni u Španjolskoj. Prošle sedmice objavljeno je da je nezaposlenost probila novi rekord, bez posla je više od šest miliona Španjolaca, a Vlada je objavila da će privreda u 2013. pasti za daljnjih 1.3 posto, što je gora prognoza od očekivane.

Međunarodni praznik rada obilježit će se danas i u Sjedinjenim državama, zemlji u kojoj je sve počelo prije 127 godina.
XS
SM
MD
LG