Dostupni linkovi

Iran osudio upotrebu hemijskog oružja u Siriji


Ali Akbar Salehi
Ali Akbar Salehi
Iran je danas saopštio da je upotreba hemijskog oružja u građanskom ratu u Siriji "crvena linija" koju niko ne smije da pređe, ističući da su glavni krivci sirijski pobunjenici, a ne vlada u Damasku.

Ministar vanjskih poslova Irana Ali Akbar Salehi nije rekao koje bi mjere Teheran preduzeo u slučaju da se potvrdi da je jedna strana u sirijskom sukobu upotrijebila nervni gas.

"Uvijek smo isticali da upotreba hemijskog oružja, sa bilo koje strane, za nas predstavlja crvenu liniju", rekao je Salehi.

On je istakao da se Iran protivi svakoj upotrebi oružja za masovno uništenje, ali ne samo korištenju, već i njegovoj proizvodnji i nagomilavanju, prenijela je agencija ISNA.

Salehi je, takođe, ponovio poziv UN da istraže tvrdnje sirijske vlade da su pobunjenici upotrijebili hemijsko oružje, prenosi Rojters.

Prošle sedmice iz Vašingtona je saopšteno da se još razmatraju tvrdnje da su sirijske snage upotrijebile nervni gas sarin protiv pobunjenika, koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

I Obama je rekao da je upotreba hemijskog oružja "crvena linija" koju Asad ne smije da pređe.
XS
SM
MD
LG