Dostupni linkovi

SDA: Neustavan pokušaj preuzimanja ovlaštenja predsjendika Federacije BIH


Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da slučaj Budimir u osnovi ima političku pozadinu.

U današnjem saopštenju SDA je navela da "povodom neustavnog pokušaja preuzimanja ustavnih ingerencija predsjednika FBiH od dvojice potpredsjednika FBiH", SDA želi istaknuti da nijedan organ vlasti u FBiH, pa ni Parlament, ne može na nekoga prenijeti više prava i obaveza nego što ih po Ustavu FBiH ima.

"Parlament FBiH nema ustavnu nadležnost da se miješa u izvršne organe vlasti na način da mimo Ustava FBiH vrši prijenos vlasti s predsjednika Federacije na potpredsjednike".

Postoji izričita odredba u Ustavu FBiH o nadležnostima organa izvršne vlasti, kao i nadležnosti zakonodavnog organa - citat je iz saopštenja SDA.

Ova stranka dalje navodi da bi svaki pokušaj narušavanja osnovnih ustavnih principa podjele nadležnosti iz Ustava FBiH dovodio do pravne anarhije i pokušaja rušenja ustavnog poretka zasnovanog na demokratskim principima.

Način na koji “četvorka” pokušava preuzeti izvršnu vlast u Federaciji navodi na zaključak da slučaj hapšenja Živka Budimira, predsjednika FBiH, u osnovi ima političke motive, saopštila je SDA.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir uhapšen je u petak pod sumnjom za primanje mita za pomilovanja.
XS
SM
MD
LG