Dostupni linkovi

Specijalno tužilaštvo EULEX-a pokrenulo je još jednu istragu protiv osam osumnjičenih u slučaju Medicus.

“Osam osoba je pod istragom za više krivičnih djela, uključujući organizovan kriminal, trgovinu ljudima, nanošenje tjelesnih povreda, zloupotrebu službenog položaja, prevaru”, kazao je za RSE portparol EULEX-a, Blerim Krasniqi.

On je dodao da su otkrivene sumnje da su njih osmoro djelovali u saučesništvu ili su imali glavnu indirektnu ulogu u pružanju pomoći članovima grupe organizovanog kriminala u izvršenju teških krivičnih dela.

“Smatra se da bez podrške ili saradnje ovih osumnjičenih, članovi kriminalne grupe u “Medicusu” ne bi bili u mogućnosti da izvrše pripreme, osnovne elemente za izvršenje krivičnih djela, a kako bi postigli cilj u prekrivajnu ilegalne radnje”, objasio je Krasniqi.

Osnovni sud u Prištini osudio je u ponedjeljak vlasnika klinike "Medikus" Lutfija Dervishija i još četvoricu optuženih za nelegalne transplantacije organa, dok je dvojicu oslobodio. I tužilaštvo i advokat najavili su žalbu.

Urolog Lutfi Dervishi osuđen je na 8 godina zatvora i 10 hiljada eura, njegov sin Arban Dervishi na 7 godina i 3 meseca zatvora 2.500 eura. Obojica su proglašeni krivim za organizovani kriminal i trgovinu ljudima.

Osim Lutfija i Arbana Dervishija, sud je osudio Sokola Hajdinija na 3 godine zatvora, a Islama Bytyqija i Sulejmana Dullu na uslovnu kaznu od godinu dana. Hajdini, Bitići i Dulja proglašeni su krivim za nanošenje tjelesnih povreda.

Ilir Rrecaj, biviši zvaničnik ministarstva zdravlja oslobođen je svih optužbi kao i Driton Jilta.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG