Dostupni linkovi

Rusija i Japan jačaju napore na izradi mirovnog sporazuma


Ruski i japanski lideri naložili su svojim diplomatama da intenziviraju napore na izradi mirovnog sporazuma između dve zemlje.

Rusija i Japan još nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata zbog spora oko četiri ostrva koja su sovjetske snage pripojile na kraju rata. Uprkos tome, dve države su razvijale ekonomske odnose.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Japana Šinzo Abe sastali su se u ponedeljak u Moskvi, posle čega su izjavili da su svojim ministrima spoljnih poslova rekli da intenziviraju kontakte kako bi pronašli način da se reši problem koji bi bio prihvatljiv za obe strane.

"Putin i ja smo potvrdili naše shvatanje da je nenormalna situacija da je 67 godina prošlo od kraja rata između Japana i Rusije a da nije potpisan mirovni sporazum", rekao je Abe posle razgovora s ruskim predsednikom.

Tokom posete japanske delegacije Moskvi ruske i japanske kompanije potpisale su više dokumenata. Putin je rekao da ruska kompanija Gasprom namerava da učestvuje u izgradnji terminala tečnog prirodnog gasa u Japanu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG