Dostupni linkovi

Zemni ostaci kraljice Marije stigli u Beograd


Zemni ostaci kraljice Marije Karađorđević, majke poslednjeg srpskog monarha Petra Drugog Karađorđevića, stigli su iz Velike Britanije u Beograd nešto pre 18 sati.

Kovčeg kraljice Marije na beogradskom aerodromu dočekali su premijer Srbije Ivica Dačić, prinčevska porodica Karađorđević, specijalni savetnici predsednika Srbije Oliver Antić i Radoslav Pavlović, kao i episkop hvostanski Atanasije Rakita.

Zemni ostaci supruge kralja Aleksandra Karađorđevića biće preneti u kraljevsku kapelu Svetog Andreja Prvozvanog.

26. maja će biti sahranjena na Oplencu, pored sina, kralja Petra Drugog i snahe, kraljice Aleksandre.

Za prenos tela kraljice Marije, koja je bila sahranjena na kraljevskom groblju Grogmor kod zamka Vindzor u Velikoj Britaniji, bila je neophodna dozvola britanske kraljice Elizabete jer je Marija Karađorđević praunuka kraljice Viktorije i bratanica kralja Edvarda.

Sahrani 26. maja na Oplencu najavljeno je prisustvo više od 2.500 zvanica iz čitavog sveta, uključujući i predstavnike kraljevskih porodica Velike Britanije, Grčke, Španije i carske porodice Japana. Ispred kovčega na Oplencu biće izložen i orden Karađorđeve zvezde izrađen od brilijanata i rubina u Francuskoj, koji je kraljica Marija nosila dvadesetih godina, a za koji se do nedavno mislilo da je izgubljen, prenosi Tanjug.
XS
SM
MD
LG