Dostupni linkovi

Srbi sa Kosova: Prvo odluka Ustavnog suda pa referendumPredstavnici Srba sa severnog Kosova saopštili su danas da bi pre odluke o
raspisivanju referenduma Ustavni sud Srbije trebalo da potvrdi ustavnost i zakonitost akata koji su prethodili zaključenju briselskog sporazuma.

"O eventualnom referendumu, referendumskom pitanju, organizacionim i političkim pripremama za njegovo održavanje ne može se odlučivati u roku od 15 dana", navodi se u saopštenju izdatom posle sastanka predsedniak skupština opština sa severa Kosova i predstavnika svih odborničkih grupa u lokalnim parlamentima, održanog u Zvečanu.

Oni su istakli da se bilo kakvom odlukom, sporazumom ili referendumom ne može menjati ustavno-pravni položaj na delu teritorije Srbije i ne mogu se sprovoditi akti kojima se krši važeći Ustav Srbije.

"Jačina pritisaka i rokovi za primenu briselskog sporazuma nisu presudni za brzo donošenje odluke o organizovanju i održavanju referenduma građana u minimalnom roku od 15 dana", navodi se u saopštenju koje su potpisali predsednici skupština opština Kosovska Mitrovica Ksenija Božović, Zvečana Momčilo Gvozdić, Zubinog Potoka Stevan Božović i Leposavića Slavko Stefanović.
XS
SM
MD
LG