Dostupni linkovi

Pjongjang ne dopušta odlazak Južnokorejaca iz KesongaSeverna Koreja za sada ne dopušta preostalom južnokorejskom osoblju da napusti industrijsku zonu Kesong, koja se nalazi na njenoj teritoriji, a kojom dve zemlje upravljaju zajednički, saopšteno je danas u Seulu.

Ovakvom odlukom Pjongjanga, odložen je povratak kućama za 50 Južnokorejaca, iako je postojala nada da će do toga doći danas, rekli su zvaničnici južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje.

Prema njihovim rečima, zvaničnici Severne Koreje su gotovo četiri sata razgovarali sa predstavnicima južnokorejskog personala, i nije jasno kada će tim ljudima biti dozvoljeno da pređe granicu.

Njihovim odlaskom potpuno bi se ispraznio kompleks Kesong, koji se nalazi sa severnokorejske strane granici, i to prvi put otkako je otvoren 2004. godine.

To bi takođe moglo voditi trajnom zatvaranju Kesonga - poslednjeg simbola međukorejske saradnje.

U jeku visokih tenzija, Severna Koreja je početkom meseca zamrzla aktivnosti u Kesongu, povukavši svih svojih 53.000 radnika i zabranivši južnokorejskim menadžerima da ulaze u kompleks. Takođe je zabranjeno i opskrbljivanje kamionima iz Južne Koreje.

Ta zemlja je u subotu počela da povlači svoje osoblje iz Kesonga, pozivajući se na manjak hrane i lekova, nakon što je Severna Koreja odbila da razgovara o sudbini kompleksa.

Iako je Severna Koreja zapretila SAD i Južnoj Koreji "svetim nuklearnim ratom", zatvaranje Kesonga je njen najznačajniji vid protesta zbog zajedničkih manevara američke i južnokorejske vojske i dvostrukog uzastopnog pooštravanja sankcija Ujedinjenih nacija zato što je lansirala satelit u svemir pomoću balističke rakete dugog dometa, a ubrzo zatim i podzemne nuklearne probe
XS
SM
MD
LG