Dostupni linkovi

Mimica: Odnosi Hrvatske i Srbije u usponu


Potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica ocijenio je u subotu u Varaždinu da je proces normalizacije odnosa Hrvatske i Srbije u posljednje vrijeme ponovno u usponu zahvaljujući razgovorima na razini ministara i predsjednika vlada.

"U posljednje vrijeme, odnosno u posljednjih pola godine i više, mislim da je bilo dovoljno susreta i razgovora koji pokazuju da je interes i jedne i druge zemlje budućnost naših odnosa, budućnost dobrosusjedskih odnosa i zajednička budućnost u Europskoj uniji", rekao je Mimica.

"Susreti na ministarskoj razini, na razini predsjednika vlada, a siguran sam da će uslijediti i susreti na razini predsjednika država, svi ti susreti i razgovori doprinijet će nastavku ovakvog procesa", dodao je Mimica, podsjetivši da je normalizacija odnosa sa Srbijom krenula davno, ali da je nakon prvotnog uspona uslijedilo određeno zaustavljanje tih odnosa.

Zamoljen da komentira poziv čelnim ljudima Srbije na proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Mimica je istaknuo da je poziv upućen predstavnicima svih članica EU-a, predstavnicima zemalja u regiji odnosno svim zemljama koje su u procesu približavanja EU-u.

"Datum ulaska u EU je veliki dan za Hrvatsku i njezine građane. To je ujedno poruka i motiv za sve u regiji, poruka koja će dobro odjeknuti kod svih naših susjeda pa tako i u Srbiji. Ovo je dio naše uloge i interesa u regiji te dio naše uloge i interesa u Europskoj uniji", zaključio je Mimica, koji bi nakon ulaska Hrvatske u EU. 1. srpnja trebao preuzeti dužnost povjerenika Europske komisije za zaštitu potrošača.
XS
SM
MD
LG