Dostupni linkovi

Holandija u utorak dobiva kralja nakon 120 godina


Holandski princ Willem-Alexander u utorak će naslijediti na prijestolju svoju majku kraljicu Beatrix, koja će abdicirati u njegovu korist, pa će ta zemlja dobiti prvog kralja nakon 120 godina 'ženske vladavine'.

Kraljičin dan, 30. travnja, inače je praznik kada se Holanđani odijevaju u narandžasto, u boju vladajuće dinastije Orange-Nassau, i provode se na ulicama od zore do kasno u noć.

Ove godine, na taj će dan biti ustoličen Willem-Alexander, najstariji sin kraljice Beatrix (75), koji će preuzeti dužnost kao prvi moderni holandski vladar bez formalne političke uloge. Tri dana ranije navršiće 46 godina i postati najmlađi vladar u Evropi.

Od Willema III., koji je umro 1890., Holandija nije imala kralja. Zemljom su u međuvremenu vladale kraljice Wilhelmina, Juliana i Beatrix.

Formalni čin ustoličenja biće u amsterdamskoj Novoj crkvi (Nieuwe Kerk), u kojoj će novi vladar položiti zakletvu na Ustav. Holandska kraljevska obitelj nema krunidbu jer ne postoji državna crkva pa nema ko staviti krunu na glavu budućeg suverena.

Službena lista gostiju još nije objavljena, ali protokol diktira da se vladajući suvereni ne pozivaju. Stoga će među gostima biti puno onih koji čekaju na svoje mjesto na prijestolju, poput britanskog princa Charlesa, španskog Felipea ili japanskog Naruhita.
XS
SM
MD
LG