Dostupni linkovi

Vlada SAD tužila Novartis zbog podmićivanja ljekara


Američka vlada tužila je drugi put za tri dana švajcarsku farmaceutsku kompaniju Novartis koju je optužila da je potplaćivala ljekare i farmaceute da bi ih podsticala da prepisuju određene lijekove.

"Američko ministarstrvo pravde je drugi put uložilo građansku tužbu protiv kompanije Novartis Farmasjutikals (Pharmaceuticals) zbog toga što je ta kompanija davala mito zdravstvenim radnicima", navodi se u juče izdatom saopštenju Ministarstva.

Vlada SAD je optužila kompaniju da je u periodu od 2001. do 2011 kroz višemilionske programe u dolarskim iznosima ciljala doktore koji su bili spremni da prime nelegalne naknade da bi podsticali pacijente da koriste lijekove te kompanije.

Vlada je navela da je Novartis plaćao ljekarima da drže predavanja o nekim lijekovima na događajima koji su bili više kao izleti.Drugim prilikama Novartis je izvodio ljekare na skupe večere u luksuzne restorane i kao primjer navode večeru za tri ljekara na Dan zaljubljenih 2006. u De Moinu u Ajovi koja je koštala Novartis 1.042 dolara po osobi.

Novartis je osporio ove tvrdnje i naveo da su obje tužbe netačne i da će činjenice u prilog tome iznijeti na sudu.
XS
SM
MD
LG