Dostupni linkovi

Odbijen zahtev članice Pusi Rajota za puštanje na slobodu


Nadežda Tolokonjikov u sudnici 26.4.2013.
Sud u Moskvi odbio je danas zahtev za prevremeno puštanje na slobodu jedne od članica ruske grupe Pusi rajot, Nadežde Tolokonjikove, navodeći da se osudjenica
nije pokajala.

"Puštanje Tolokonjikove na slobodu bi bilo preuranjeno", rekla je sudija Lidija Jakovljeva, i dodala da se 23-godišnja članica pank grupe nije pokajala za ono što je učinila, ali da tokom izdržavanja kazne do sada nije imala nijedan disciplinski prekršaj.

Sudija je kazala i da argumenti odbrane nisu bili ubedljivi.

Pošto je sud saopštio svoju odluku, prisutni u sudnici, gde su izmedju ostalih bili i roditelji Tolokonjikove, su uzvikivali "Sramota".

Odbrana je u zahtevu za puštanje na slobodu navela da Tolokonjikova treba da bude puštena na slobodu, pošto ima ćerku, a posle odluke suda je saopštila da će uložiti žalbu.

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jektarina Samucevič osudjene su 17. avgusta 2012. na po dve godine zatvora za huliganstvo, pošto su u februaru u hramu Hrista Spasitelja izvele performans u okviru kojeg su otpevale pesmu "Bogorodice, Putina progoni". Nakon što su uložile žalbu, presuda Tolokonjikovoj i Aljohinoj je potvrdjena, a Jektarina Samucevič osudjena je na uslovnu kaznu. Tolokonjikova je upućena u radni logor u region Mordovija, udaljen 500 kilometara od Moskve.
XS
SM
MD
LG