Dostupni linkovi

U Titovom bunkeru u Konjicu otvoreno drugo Bijenale savremene umjetnosti


Edo Hodžić, direktor projekta Bijenala u Konjicu
Edo Hodžić, direktor projekta Bijenala u Konjicu
Selektori projekta Bijenale iz zemalja partnera Turske i Hrvatske Basak Senova i Branko Franceschi, otvorili su na današnjoj svečanoj ceremoniji Drugi ciklus projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground u Atomskoj ratnoj komandi (ARK) u Konjicu.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Bijenala u Titovom bunkeru, gdje su izložena 82 eksponata od 35 umjetnika iz 19 zemalja, prisustvovali su načelnik opštine Konjic Emir Bubalo, ambasador Turske u BiH Ahmet Yildiz, ministrica kulture Hrvatske Andrea Zlatar Violić, direktor projekta Bijenale Edo Hozić, te mnogobrojni umjetnici i gosti.

Projekat Bijenale održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Ministarstva odbrane BiH od 2011. godine kada su umjetnici prvi put ušli u ovaj objekat i oplemenili ga svojim umjetničkim postavkama. Bunker je sve do tada bio zatvoren za javnost.

Više od 70 umjetnika iz 28 zemalja regiona i svijeta ostavilo je svoja djela u ARK-u. ARK, Alternativna ratna komanda ili Titov bunker, građen je od 1953. do 1979. godine, 280 metara ispod zemlje, na površini od 6.584 metara kvadratnih, sa 12 povezanih blokova i više od stotinu prostorija, s ciljem da se odabranih 350 ljudi iz vojno-političkog vrha bivše Jugoslavije pola godine može zaštiti u slučaju napada oružjem za masovno uništenje.
XS
SM
MD
LG