Dostupni linkovi

Sahrana Margaret Thatcher koštala poreske obveznike 5,6 miliona dolara


Za sahranu bivše premijerke Margaret Thatcher iz britanskog budžeta je izdvojeno 3,6 miliona funti (5,6 miliona dolara). Gotovo 500.000 funti (765.000 dolara) otišlo je na "protokolarne troškove" - pripremu i slanje poziva, organizaciju službe u katedrali Svetog Pavla i zvanične prijeme za više od 2.000 gostiju, objavila je britanska vlada.

Patroliranje policije i druge mjere sigurnosti u širem gradskom rejonu - od Bakingemske palate i zgrade parlamenta na zapadu do velike oblasti u okolini katedrale Svetog Pavla u istočnom dijelu Londona - koštali su budžet 1,1 milion funti (1,6 miliona dolara).

Dodatna dva miliona funti (više od tri miliona dolara) otišlo je na "alternativne troškove" - u vezi s preraspodjelom snaga za organizaciju i obavljanje sahrane.

Samu sahranu 17. aprila je osiguravalo 4.000 policajaca, dok je još šest policijskih odjeljenja izvan Londona poslalo svoje ljude i vozila za osiguranje pratnje istaknutim stranim gostima na ceremoniji.

Troškovi rodbine Margaret Thatcher za sahranu nisu objavljeni. Članovi njene porodice su snosili troškove cvijeća i pogrebnih usluga, potvrđeno je u uredu britanskog premijera Davida Cameruna.
XS
SM
MD
LG