Dostupni linkovi

Protest uoči rasprave u Skupštini Srbije


U Skupštini Srbije počela sjednica o izvještaju Vlade Srbije o dijalogu sa Prištinom, u koji je uključen i briselski sporazum.

Ispred Skupštine istovremno se održava protest.

Protestuju pristalice desničarskih pokreta "Naši", "Dveri", "Zavetnici" i "Obraz", koji izvikuju "Kosovo je Srbija" i čitaju imena poslanika iz SNS-a, SPS-a, URS-a, DS-a, LP-a i DHSS-a, PUPS-a i SPO-a, nazivajući ih izdajnicima.

Sa okupljenima je i samostalni poslanik Borislav Pelević, koji je rekao da u Skupštini Srbije danas verovatno neće pobediti, budući da će poslanici glasati za sporazum zarad plata i funkcija. On je pozvao poslanike da poslušaju "vapaj SPC-a", da ipak ne podrže briselski sporazum.

Oko parlamenta je postavljen kordon policije, a saobraćaj blokiran, zbog čega su stvorene velike gužve u okolnim ulicama.

Rasprava o vladinom izvještaju bila je zakazana je za 11 sati, ali je počela sa 20 minuta zakašnjenja. Sjednici Skupštine prisustvuju skoro svi ministri iz Vlade, Dejan Pavićević, šef tehničkog tima Beograda tokom dijaloga s Prištinom i Marko Đurić, savjetnik predsjednika Srbije. Uoči današnje sjednice Odbor Skupštine za Kosovo, nakon žučne rasprave, usvojio je vladin izvještaj o dijalogu s Kosovom u okviru kojeg je i briselski sporazum.

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je za RTS da će poslanici na kraju dana glasati o izvještaju i dodao da očekuje da sjednica traje čitav dan, možda čak i do ponoći.

Vlada je u ponedeljak, 22. aprila, usvojila Izvještaj o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini uz posredovanje Evropske unije, uključujući proces implementacije postignutih dogovora.

U tom izvještaju je i sporazum od 15 tačaka koji su u Briselu, 19. aprila, parafirali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači.
XS
SM
MD
LG