Dostupni linkovi

Ambasador Kirbi:Srbija nije priznala Kosovo


Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi izjavio da SAD ne smatraju da je Srbija briselskim sporazumom priznala nezavisnost Kosova.Po Kirbijevim riječima, to od Srbije nije ni zatraženo.

"Nismo tražili od Srbije da prizna Kosovo, tražili smo od Srbije da normalizuje odnose i to je ono što ovaj sporazum čini", rekao je Kirbi novinarima u pauzi Prvog sajma investicionog potencijala opština Preševo, Bujanovac i Medveđa u Privrednoj komori Srbije.

"Normalizacija odnosa nije isto što i priznanje", naglasio je američki ambasador odgovarajući na pitanje novinara da li Vašington smatra da je Srbija briselskim sporazumom na bilo koji način priznala nezavisnost Kosova.

Američki ambasador je ipak rekao da je potpisivanje sporazuma samo jedan korak posle kojeg bi trebalo da usledi dalji napredak. "Mi podržavamo dalje korake Vlade za postizanje sporazuma kojim bi dugotrajno bili uređeni odnosi sa Kosovom", rekao je Kirbi.

Ambasador je rekao da je sporazum koji su parafirali Beograd i Priština prošlog petka u Briselu važan i zbog toga što je to korak na evropskom putu koji bi trebalo da doprinese poslovnom okruženju. U tom kontekstu on je naglasio da ima još stvari koje treba uraditi, poput poboljšanja zakona i njihovog sprovođenja.
XS
SM
MD
LG