Dostupni linkovi

SAD spremne za prijetnje Pjongjanga


Načelnik američkog generalštaba general Martin Dempsij kaže da su njegove trupe spremne da reaguju ako Sjeverna Koreja pretvori svoje verbalne pretnje u akciju.

"Mi nastojimo da odvratimo Sjevernu Koreju od provociranja", rekao je Dempsij vojnicima u japanskoj vazduhoplovnoj bazi Jokota.

"Mogu vas uvjeriti da smo se mi pripremili s našim saveznicima Japancima kako bi zaštitili naše i njihove građane, naša i njihova postrojenja", rekao je general.

Dempsej je govorio poslije posjeta Južnoj Koreji i Kini, glavnom savezniku Sjeverne Koreje, dok napetosti u regionu ne popuštaju zbog strahovanja nakon nedavnih prijetnji Pjongjanga da će napasti južnog susjeda i povesti nuklerni rat protiv SAD.

Načelnik američkog generalštaba koji je u Pekingu razgovarao s predsjednikom Si Đinpingom rekao je da Sjedinjene Države žele bliskije veze sa Pekingom.

Međutim, on je ponovio ranije zvanične izjave da će SAD braniti Japan ukoliko bude napadnut, pošte se Peking i Tokio i dalje nalaze u stanju povećanih napetosti zbog teritrijalnog sporenja oko ostrva u Istočnom kineskom moru.

U razgovorima sa kineskim zvaničnicima je istaknuto da obije strane teže ka novim, različitim i boljim odnosima, rekao je Dempsij. On je, međutim, dodao da tim odnosima mora da se priđe u kontekstu njihovih drugih odgovornosti i saveza u regionu.
XS
SM
MD
LG