Dostupni linkovi

Dveri podnijele krivičnu prijavu protiv Vlade Srbije


Pokret Dveri podnio je danas Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv svih članova Vlade Srbije, kao i protiv članova delegacije koja je pregovarala u Briselu.

Ovaj desničarski pokret smatra da su najviši nosioci državnih funkcija ugrozili sigurnost Srbije i njeno ustavno uređenje.

Kako je u obraćanju novinarima rekao član "starješinstva" Pokreta Dveri Srđan Nogo, prijavu podnose zbog "priznanja okupacije i kapitulacije i priznanja odcjepljenja teritorije Kosova i Metohije".

"Ovo je jedna jasna poruka svim ljudima u državnom sistemu da moraju da vode računa o zakonitosti svojih odluka i da izdaja ne može proći bez posljedica i da će se za idaju kad-tad odgovarati", rekao je predstavnik Dveri i izrazio očekivanje da će, s obzirom na težinu krivičnih djela i svojstva lica, krivičnu prijavu Više tužilaštvo u skorije vrijeme uzeti u razmatranje.

Na spisku koje terete Dveri nalaze se premijer Srbije Ivica Dačić, svi potpredsjednici i ministri Vlade, kao i člnovi delegacije koja je učestvovala na pregovorima u Bruxellesu Marko Đurić i Aleksandar Vulin.

Prema riječima člana starješinstva Pokreta Dveri, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić za sada nije bio umiješan u pregovore, a ukoliko bude došlo do implementacije, može se očekivati da će podnijeti nove krivične prijave.

Dveri su za petak ove sedmice najavili nove proteste ispred Skupštine Srbije.
XS
SM
MD
LG