Dostupni linkovi

Patrijarh podržao miran otpor Srba sa Kosova


Patrijarh SPC Irinej
Predstavnici Srba sa sjevera Kosova kažu, nakon razgovora u Patrijaršiji, da je patrijarh Irinej u potpunosti podržao njihov miran otpor sporazumu sa Prištinom.

"Državnom vrhu ćemo reći isto ono što smo rekli patrijarhu - sporazum je katastrofalan. On predstavlja vješala za Srbe i srpski narod i egzekuciju, zbog čega ćemo tražiti da se od njega odstupi. Ako ga ne odbaci Skupština, tražićemo referendum", kaže predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

On je najavio da će Srbi sa sjevera Kosova nastaviti da se bore na miran način protiv sporazuma i da će organizovati protestni skup u Beogradu.

"Taj skup biće nestranački, to će biti skup Srba sa Kosova", rekao je Ristić.

U zgradu Patrijaršije oko 10 sati ušli su načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, zamenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo Krstimir Pantić, kao i predsednici četiri opštine sa sjevera Kosova - Dragiša Vasić (Leposavić), Dragiša Milović (Zvečan), Slaviša Ristić (Zubin Potok) i Dragiša Vlašković (Kosovska Mitrovica). Oni uoči početka sastanka nijesu davali izjave predstavnicima medija.

Predstavnici Srba sa severa Kosova će kasnije, oko 12 sati, razgovarati i sa čelnim ljudima Vlade Srbije - premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.
XS
SM
MD
LG