Dostupni linkovi

Meksiko: nezadovoljni nastavnici zapalili sjedište vladajuće partijeNezadovoljni reformama obrazovnog sistema u Čilpansingu, glavnom gradu savezne države Gerero, meksički nastavnici su napali lokalna sjedišta tri partije i zapalili vatru u prostorijma vladajuće Revolucionarne institucionalne partije, javljaju danas svjetske agencije.

Jučerašnjim neredima su prethodile demonstracije hiljada zaposlenih u prosvjeti. Oni su se na ulicama Čilpansinga okupili poslije odluke lokalnog parlamenta da odbije zahtjeve članova udrušenja prosvjetnih radnika o izmjenama prethodno donesenih reformi.

Neredi su izbili kada je više desetina demonstranata sa maskama na licima i metalnim šipkama napalo sjedišta tri partije. Na fasadi zgrade gdje se nalazi sjedište jedne levičarske partije demonstranti su napisali "Izdajice naroda".

Učesnici protesta su se potom uputili ka zgradi lokalnog parlamenta koji je obezbjeđivalo 300 policajaca, a onda su otišli do sjedišta vladajuće partije koju su zapalili. Za sada nema izvještaja o povrijeđenima.

Reforma obrazovnog sistema u Meksiku, između ostalog, podrazumijeva pojačanu kontrolu kompetentnosti nastavnika. Demonstracije zbog tih promjena su posljednjih dana bile organizovane i u saveznim državama Mičoakan i Oahaka.
XS
SM
MD
LG