Dostupni linkovi

Švajcarska uvela kvote za radne dozvole za EU


Švajcarska vlada odlučila je u sredu da na godinu dana proširi primenu kvota za dugoročne radne dozvole na sve državljane zemalja članica Evropske unije, što je već ranije uvedeno za državljane osam zemalja centralne i istočne Evrope.

Savezna vlada odlučila je se pozove na "klauzulu o očuvanju" koja se od prošle godine primenjuje na osam zemalja EU - Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka, Slovenija i Češka - i da tu meru primeni na ostatak Evropske unije, rekla je na konferenciji za štampu Švajcarska ministarka za pravosuđe i policiju, Simoneta Somaruga. Ministarka je podvukla da EU ostaje "majvažniji partner" Švajcarske.

U maju 2012. Švajcarska je objavila da 2.180 državljana osam zemalja centralne i istočne zemlje mogu da dobiju jednogodišnje radne dozvole tipa B za rad u Švajcarskoj. Za državljane drugih zemalja EU ta klauzula biće primenjena kada se dostigne prag od 53.700 izdatih radnih dozvola, a računanje počinje u maju 2013. Kad ta cifra bude dostignuta više neće biti izdata ni jedna radna dozvola.
XS
SM
MD
LG