Dostupni linkovi

Alžir: Smrtna kazna vođi džahidista


Vođa džihadista Mohtar Belmohtar, za kog Čad tvrdi da je ubijen u Maliju prošlog meseca, i još četvorica njegovih saradnika osuđeni su u odsustvu na smrt u Alžiru.

Četvorica drugih optuženih koji su prisustvovali suđenju dobili su po 13 godina zatvora i kažnjeni svaki sa po jedan milion dinara (10.000 evra), dok su preostala dvojica dobili kazne od godinu dana i devet godina zatvora, javio je AFP.

Svima njima je suđeno zbog pripadnosti terorističkoj grupi koja je nameravala da ugrozi državnu bezbednost, za posedovanje eksploziva i oružja.

Šestorica koji su bili prisutni na suđenju uhapšeni su 2012. godine, dok je šestorici suđeno u odsustvu. Jedan od pobeglih je utekao nakon što je platio kauciju avgusta 2012. godine.

Prema optužnici, optuženi (svi sa juga Alžira), pripadali su pozadinskoj bazi koja je davala logističku podršku grupi džihadista s Belmohtarom na čelu.

Belmohtar je pripadnik alžirske terorističke grupe Al Kaida, koji je osmislio napad na gasno postrojenje Amenas u januaru ove godine. Tokom opsade i akcije alžiske vojske, poginulo je 37 stranih talaca, ubijeno je 29 ekstremista, a trojica su zarobljeni.
XS
SM
MD
LG