Dostupni linkovi

Pad italijanskog BDP-a


Italijanska ekonomija će se u ovoj godini smanjiti oko 1,3 odsto koliko prognoziraju u Vladi i vjerovatno se neće vratiti rastu u ovoj godini, saopšteno je iz državnog zavoda za statistiku (ISTAT).

\"Tromjesečna dinamika bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogla bi signalizirati pad u sva četiri tromjesečja ove godine, čime bi ukupno trajanje recesije dostiglo dvije i po godine\", kazao je predstavnik ISTAT, Enriko Đovanini /Enrico Giovannini/.

On je podsjetio da će industrijska proizvodnja u prvom tromjesečju ove godine vjerovatno pokazati pad 0,2 odsto u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine, prenosi SEEbiz.

Centralna banka Italije ranije je objavila da bi italijanska ekonomija trebalo izaći iz recesije u drugoj polovini ove godine.

Odvojeno, statistički ured objavio je da se povjerenje potrošača u Italiji u aprilu neočekivano poboljšalo, dosegnuvši najviši nivo u posljednjih devet mjeseci, budući da su ispitanici većinom ocijenili da se ekonomska situacija poboljšava.

ISTAT-ov temeljni indeks potrošačke klime u aprilu je tako uvećan na 86,3 boda, s revidirana 85,3 boda u prethodnom mjesecu. Preliminarni podatak bio je 85,2 boda.

Građani u trećoj najvećoj ekonomiji eurozone, među kojima je sprovedena anketa tokom prve dvije sedmice u aprilu, očito su zanemarili političku pat-poziciju u kojoj se zemlja nalazi od parlamentarnih izbora u februaru.

Potrošače snažno pogađa najdulja recesija u toj zemlji u posljednjih 20 godina i najviša stopa nezaposlenosti u 20 godina. Recesija je dodatno produbljena nizom strogih mjera štednje koje je sprovela Vlada na odlasku s premijerom Marijom Montijem.
XS
SM
MD
LG