Dostupni linkovi

Jakšić: Kosovski Srbi će spreciti primenu sporazuma



Marko Jakšić, poslanik Demokratske stranke Srbije (D S S) sa Kosova izjavio je danas da će tamošnji Srbi primenu Briselskog sporazuma sprečiti protestima, blokadama i bojkotom lokalnih izbora po kosovskim zakonima, i nastojati da protesti zahvate čitavu Srbiju, a pre svega Beograd.

Jakšić je za agenciju Beta rekao da ne očekuje da će time Srbi sa severa Kosova doći u sukob s vlastima Srbije, ali je ocenio da je Vlada Srbije "izdala" kosovske Srba.

"Prvi način kojim ćemo sprečiti sprovođenje sporazuma iz Brisela je bojkot lokalnih izbora koji će biti održani po kosovskim zakonima. Raspoloženje naroda je takvo da će bojkot sigurno uspeti", rekao je Jakšić.

Poslanik D S S je procenio da će se protesti i blokade kosovskih Srba proširiti po celoj Srbiji: "Pokušaćemo da preselimo otpor sa severa Kosova u Beograd jer izdaja nije na Kosmetu, nego u prestonici Srbije".

On je dodao da Srbi sa severa Kosova neće prihvatiti dokumenta "samoproglašene države Kosovo", već hoće da ostanu u ustavno-pravnom okviru Srbije.

Srbi sa severa Kosova juče su na skupu u severnoj Kosovskoj Mitrovici odbacili sporazum s Prištinom, rekli da ga neće sprovoditi i počeli osnivanje Skupštine severnog Kosova koja će, kako kažu, sprovoditi Ustav i zakone Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas kosovske Srbe na ujedinjenje radi sprovođenja briselskog sporazuma.
XS
SM
MD
LG