Dostupni linkovi

Nemački mediji: Datum za Srbiju nije izvestanŠefovi diplomatija zemalja Evropske unije pozdravili su dogovor Beograda i Prištine, ali ako se izuzme preporuka o početku pregovora, ministarsko zasedanje je prošlo bez jasne pozicije o daljem približavanju Srbije EU, ocenjuje danas Dojče vele (Deutsće Welle).

Nemački dnevnik Zidojče cajtung (Sueddeutsće Zeitung) ocenjuje da su "ucene urodile plodom" kad je reč o Srbiji, ali da zasad sporazum koji su parafirali premijer Srbije i Kosova u petak u Briselu "nije ništa više od papira".

List piše da će se "nagrađivanje Srbije početkom pregovora o članstvu isplatiti onog trenutka, kada se na severu Kosova nešto zaista i promeni".

Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung) navodi da su šefovi diplomatija juče pozdravili postizanje sporazuma Beograda i Prištine, ali da "ovim balkanskim državama nisu ni dali nikakva konkretna obećanja".

"Nemačka, ali i mnoge države članice Unije zahtevaju implementaciju dogovorenog", piše franfurtski dnevnik.

Bečki Kurir ocenjuje da uprkos iskazanoj podršci šefova diplomatija zemalja EU, početak pregovora nije potpuno izvestan. Podrška sa zasedanja u Luksemburgu je rezultat diskusije, reč je o preporuci, a ne i konačnoj odluci.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG