Dostupni linkovi

Kuči: Samo EU može da interpretira Briselski sporazum


 Hajredin Kuci
Hajredin Kuci

Potpredsednik Vlade Kosova Hajredin Kuči rekao je da neće biti moguće jednostrano
interpretirati sporazum parafiran u Briselu 19. aprila, već da to može da čini samo Evropska unija kao posrednik u postizanju dogovora.

"Obe strane treba da znaju da ono što piše treba i sprovesti", kazao je Kuči za prištinsku Tribunu.

Odgovarajući na pitanje zašto je odlučeno da se asocijacija srpskih opština odnosi ne samo na opštine na severu Kosova, već i na opštine sa srpskom većinom u ostalom delu Kosova, Kuči je rekao da je Priština insistirala na takvom rešenju iz dva razloga.

"Nismo želeli da dozvolimo da se buduća asocijacija identifikuje samo sa Srbima na severu jer se i južno od reke Ibar nalazi šest opština sa srpskom većinom koje su integrisane u kosovski sistem. Odnos snaga u ovom slučaju je šest prema četiri", kazao je potpredsednik Vlade Kosova.

Komentarišući 8. tačku sporazuma koja govori o integraciji pripadnika paralelnih srpskih struktura bezbednosti u odgovarajuće kosovske institucije, Kuči je rekao da je taj član pogrešno preveden sa engleskog.

"U sporazumu se kaže da će se (paralelnim srpskim bezbednosnim) strukturama 'ponuditi mesto u ekvivalentnim strukturama',a ne 'ekvivalentno mesto u strukturama' Kosova", kazao je Kuči.
XS
SM
MD
LG