Dostupni linkovi

Cene nafte u padu zbog vesti iz Kine


Cene sirove nafte pale su nakon što su podaci o slaboj prerađivačkoj aktivnosti u Kini podgrejali zabrinutost oko tražnje u drugoj po veličini svetskoj privredi

Američka "laka" nafta za isporuku u toku idućeg meseca oslabila je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 66 centi na 88,53 dolara po barelu, prenela je agencija Frans pres.

Istovremeno je na berzi u Londonu barel severnomorske nafte tipa "brent" pojeftinio za 69 centi na 99,70 dolara.

"Kineski rast je definitivno usporio i to se odražava na cene", rekla je Frans presu strateg singapurske firme IG markets Keli Tio.

Preliminarni podaci bankarskog giganta HSBC pokazuju da je prerađivačka aktivnost u Kini u aprilu usporila zbog smanjene inostrane tražnje. Indeks menadžera nabavke (PMI) je ovog meseca pao na 50,5 sa 51,6 poena, koliko je vredeo u martu, pri čemu svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.

Kineski privredni rast usporio je u prvom kvartalu na 7,7 odsto, što je iznenadilo analitičare i podgrejalo zabrinutost da oporavak te velike ekonomije posustaje. Kina je najveći potrošač energije u svetu i tržišta nafte pomno prate zdravlje njene privrede.
XS
SM
MD
LG