Dostupni linkovi

File: Kosovski Srbi moraju imati na umu cilj - članstvo u EU


Evropski komesar štefan File je u ponedeljak u Luksemburgu izjavio da je sporazumom vlada Kosova i Srbije obezbeđeno da kosovska vlast bude primenjena, ali i da je zajamčeno da se uvaže interesi i prava kosovskih Srba.

File je to rekao novinarima na molbu da kaže šta misli o stavu kosovskih Srba da sporazum Beograd-Priština nije povoljan za njih, prenosi Beta.

Evropski komesar je naveo da "kosovski Srbi treba da sebi daju vremena i rasprave to međusobno, sa svojim partnerima u Srbiji, ali i sa sagovornicima na Kosovu".

"Ono što je predloženo, jeste uravnoteženo i obezbeđuje da na određen način kosovska vlast bude primenjena na celoj teritoriji, ali sporazum posebno osigurava da se vodi računa o interesima i pravima srpske manjine na Severu i ne samo na severu Kosova", podvukao je File.

Komesar je pozvao da se to sagleda u širem okviru jer su pregovori o sporazumu, vođeni uz posredovanje EU, "važan korak ka približavanju i Srbije i Kosova EU, a to je konačni cilj koji žele da dostignu građani Srbije i Kosova, i postanu građani Evropske unije".

"U okviru tog procesa i članstva u EU, njihova prava i interesi biće potpuno zajamčeni", zaključio je File.
XS
SM
MD
LG