Dostupni linkovi

Baroso čestitao Vujanoviću reizbor


Hose Manuel Baroso
Hose Manuel Baroso
Predsjednik Evropske komisije (EK) Žoze Manuel Baroso čestitao je danas Filipu Vujanoviću reizbor na dužnost predsjednika Crne Gore uz ocjenu da će Vujanović i dalje imati "ključnu ulogu u jačanju širokog konsenzusa" o euro-integraciji Crne Gore.

Barosova čestitka je prva od kada je danas Državna izborna komisija (DIK) proglasila konačne rezultate predsjedničkih izbora 7. aprila i pobjedu kandidata vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Baroso je u čestitki napisao da napredak Crne Gore u pregovorima o prijemu u EU zavisi od njenih dostignuća i ponovio da su "od ključne važnosti" jačanje pravne države, suzbijanje kriminala i korupcije.

Predsjednik Evropske komisije je među prirotete uvrstio i ustavne promjene koje bi obezbijedile nezavisnost sudstva.

"Želim vam uspjeh u odgovoru na predstojeće izazove ka evropskoj budućnosti", zaključio je Barozo u čestitki Vujanoviću.

Po konačnim rezultatima izbora, Vujanović je osvojio 51,2 odsto glasova na izborima 7. aprila, 7,6 hiljada više od opozicionog protivkandidata Miodraga Lekića.

Lekić se žalio i tražio ponavljanje izbora na mjestima gde se glasalo poštom, ali je izborna komisija odbila taj zahtjev, dok je Ustavni sud žalbu na regularnost glasanja odbacio kao neosnovanu.

Poštom je glasalo 11,7 hiljada birača.

Parlamentarna opozicija, koja je podržala kandidaturu Lekića, zatražila je u subotu na demonstracijama u Podgorici poništavanje izbora i održavanje novih.

Rok za odgovor na taj zahtjev je deset dana.Dio opozicije je prekinuo bojkot rada Skupštine i posle subotnjeg protesta i objavljivanja konačnih rezultata, vratio se u parlament.

Rad skupštine i dalje bojkotuju poslanici najjače opozicione partije - Demokratskog fronta (DF) čiji je Lekić lider. Oni čekaju odgovor Vlade i Skupštine na zahtjev za poništavanje izbora.
XS
SM
MD
LG