Dostupni linkovi

Avganistan:Talibani zarobili strane državljane


Talibani su zarobili strane državljane iz helikoptera koji je prinundo sletio na nemirnom istoku Avganistana, saopštio je u ponedjeljak glasnogovornik pobunjenika.

Helikopter, u vlasništvu čarter kompanije Khorosan Cargo Airlines, prinudno je sletio u pokrajini Logar u nedjelju navečer zbog lošeg vremena - saopštio je član osoblja Khorasana koji je tražio da ostane anoniman, prenosi Reuters.

Mudžahedini su zarobili strance u helikopteru i nakon toga ga uništili - navodi talibanski glasnogovornik Zabihulah Mudžahid u izjavi koju je poslao putem e-maila.

U helikopteru MI-8, ruske proizvodnje, bilo je osam turskih inžinjera i najmanje jedan ruski pilot, saopštili su turski i ruski zvaničnici. U letjelici se također nalazio avganistanski pilot.

"Helikopter je prevozio osam Turaka, piloti su bili Rus i Afganistanac. Vjerujemo da su oni u dobrom stanju a turski zvaničnici su u kontaktu s avganistanskim zvaničnicima u vezi s ovim incidenton" - izjavio je glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Levent Gumrukcu.

Mudžahid je izjavio da je u helikopteru također bilo devet Amerikanaca u vojnim uniformama i dvojica prevodioca, iako talibani redovno navode netačne podatke kada javljaju o takvim incidentima.

Svi zarobljeni su živi i prebačeni su "u nasigurniju regiju u zemlji" - kazao je Mudžahid, iako nije precizirao o kojoj je regiji riječ.

Padovi i prinudna slijetanja helikoptera relativno su česti u planinskom Avganistanu.

U augustu 2011. godine, 30 pripadnika američkih specijalnih snaga, sedam Avganistanaca i prevodilac poginuli su kada se srušio transportni helikopter Chinook, nesreća s najviše žrtava među stranim vojnicima tokom više od decenije avganistanskog rata.

Khorasan koristi ruske helikoptere MI-8 i MI-17, kao i manje avione u Avganistanu. Kompanija nudi prevoz vojnika i tereta, kao i medicinske i civilne transportne usluge.
XS
SM
MD
LG