Dostupni linkovi

Srbi sa sjevera Kosva odbacili sporazum


Nekoliko hiljada Srba sa sjevera Kosova poručili su sa današnjeg protesta u Kosovskoj Mitrovici da ne prihvataju briselski sporazum.

Na protestu pod nazivom "Sever Kosova i Metohije ostaje u Srbiji" zatraženo je takođe da se građani Srbije izjasne na referendumu o predloženom sporazumu i poručeno da je "vrijeme za osnivanje Skupštine AP Kosova i Metohije".

Zamjenik direktora Kancelarije za KiM Krstimir Pantić sa trga Šumadija poručio je da su pred Srbima sa sjevera tri puta - ka Prištini, ka Beogradu, i treći "koji vodi u neizvesnost, ali jedino moguć" put ka osnivanju Skupštine Zajednice srpskih opština.

"Treći put je put u neizvjesnost, uz rizik, ali jedino moguć", rekao je Pantić.

Građani su nosili zastave Srbije i parole na kojima je, pored ostalog, pisalo: Nećemo kosovski pečat, Nema predaje, Ne zakonima i ustavu Kosova, Odavde nema dalje, Ne sporazumu u Briselu...

Tokom protesta kafići, restorani i prodavnice u gradu su bili zatvoreni. Skup je počeo nešto posle 12 sati intoniranjem himne Bože pravde, a organizatori skupa su opštine Kosovska Mitrovica, Zubin Potpk, Zvečan i Leposavić.
XS
SM
MD
LG