Dostupni linkovi

Provokacije o Kosovu na Beogradskom maratonu


Grupa građana iskoristila je danas Beogradski maraton i prisustvo premijera Srbije Ivice Dačića da izrazi nezadovoljstvo predlogom briselskog sporazuma o severu Kosova.

Na samom početku sportske manifestacije, manja grupa građana skandirala je "Izdaja, izdaja" i "Ne damo Kosovo", a na to su im okupljeni uzvratili skandiranjem "maraton, maraton".

Pet minuta pred početak maratona sa stambene zgrade u Bulevaru kralja Aleksandra spušten je transparent "Izdao si Kosovo", koji je uklonjen nakon što je reagovala policija, prenose beogradski mediji.

U tom trenutku na bini su bili Dačić, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i promoter maratona Karl Luis.

Tokom šetnje posle starta maratona, jedan građanin prišao je Dačiću i upitao ga "da li mirno spava", na šta je on odgovorio potvrdno.
"A da li biste više voleli da ih proteraju /Srbe sa Kosova/, pa da onda plačemo, vi volite da ih proteraju, pa da plačete za njima. Ti više voliš Srbiju od mene", upitao je Dačić nezadovoljnog građanina.

Dačić je naglasio da će sve uraditi da spase Srbe na Kosovu i dodao da Skupština Srbije može da ne prihvati parafirani sporazum.

"Ako Skupština misli drugačije, ako narod misli drugačije, neka bude", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je dodao da je na maraton došao na molbu Saše Đorđevića kako bi otvorio ovu sportsku manifestaciju iako su u žiži bitna i stresna politička dešavanja.

"Iako mi prete, ja sam došao da prošetam gradom, pred 20.000 ljudi. Ovoga je bilo i biće. Bitno je da narod nije reagovao na to i da su skandirali maratonu. Ovo nije mesto za političke prepirke, nego sportsko dešavanje", rekao je Dačić.
XS
SM
MD
LG