Dostupni linkovi

MMF: Sama monetarna politika nije dovoljna


Na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda financijski su dužnosnici zaključili da sama monetarna politika nije dovoljna za vraćanje povjerenja u posrnulo globalno gospodarstvo, pa su pozvali državne vlasti da poduzmu druge korake kako bi oživjeli rast i potaknuli stvaranje novih radnih mjesta.

Moramo djelovati odlučno kako bismo podržali oporavak i vratili stabilnost u globalno gospodarstvo, zaključak je proljetnog sastanka Upravnog odbora MMF-a u Washingtonu u kojemu se navodi i to da središnje banke u najvećim gospodarstvima trebaju nastaviti voditi labavu monetarnu politiku zbog neujednačenog i slabog gospodarskog oporavka.

No, ne može se računati da će samo plasman svježeg, jeftinog novca biti dovoljan poticaj gospodarstvima, već su nužni i vjerodostojni planovi postupnog smanjenja proračuna te strukturne reforme kako bi gospodarstva postala produktivnija, poručio je MMF.

Mnoge države brine mogućnost da bi druge mogle pokušati poboljšati svoju trgovinsku konkurentnost devalvacijom valuta, kao što ovih dana znatno slabi japanski jen jer Tokio agresivnom labavom monetarnom politikom pokušava suzbiti deflaciju.

Direktorica MMF-a Christine Lagarde je poručila da će MMF pojačati praćenje prelijevanja učinaka izvanrednog ublažavanja monetarne politike u razvijenom svijetu na zemlje u razvoju kako bi se spriječila opasnost od napuhavanja cijena imovine u siromašnijim zemljama.
XS
SM
MD
LG