Dostupni linkovi

Dačić: Dobili smo uveravanja da će Srbija dobiti datum


Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je dobio uveravanja da će Srbija dobiti datum za početak pregovora sa EU, ali i naglasio da datum nije bio primaran ni kada je Beograd odbijao predlog sporazuma, ni kada ga je parafirao.

Dačić je za današnji "Blic" izjavio da je pitao šeficu diplomatije EU da li će Srbija dobiti datum i da mu je Ketrin Ešton rekla:Datum se podrazumeva. On je, međutim, ocenio da je nametnuto netačno poređenje između postizanja sporazuma i dobijanja datuma, ističući da Beograd nije prihvatio ponudu koja nije dovoljno dobra za održivost institucija i Srba na Kosovu.

"Ušli smo u pregovore o položaju srpske zajednice na Kosovu. Nismo prihvatili ponudu koja nije dovoljno dobra da osigura održivost institucija i našeg naroda na Kosovu. Odbili smo nekoliko ponuda. Odbio sam ponudu za sever kada sam bio sam na pregovorima, odbili smo potom još jednu kada je bila šira delegacija. Nijednog trenutka niko od nas nije pristao na uslove koji nisu dovoljna garancija. I kada smo odbijali sporazum, nije nam datum bio primaran, niti sada kada je parafiran, ali kada sadrži ono što je srpska strana tražila", rekao je premijer Srbije.

Dačić je istakao da Srbija nije priznala nezavisnost Kosova.

"Pregovori o Kosovu se nastavljaju. Iza nas je uspešnih nekoliko stvari:prvi put smo dobili garancije da neka buduća kosovska vojska ne može da kroči na sever Kosova, da policiju i pravosuđe čine Srbi i da srpska strana predlaže tri kandidata za regionalnog komandanta policije. Za narod je važno koja čizma gazi, koja policija, ko ga tuži i ko mu sudi. Prvi put je i međunarodna zajednica bila na našoj strani i ovo bi trebalo da otvori novu eru Srbije prema Zapadu", rekao je Dačić.
XS
SM
MD
LG