Dostupni linkovi

Rusija traži zaštitu svojih interesa na Kipru


Rusija želi veću ulogu u pregovorima oko rešavanja kiparskih finansijskih problema, i jedino će pristati na restrukturisanje zajma Kipru ako ruski interesi u toj ostrvskoj zemlji, naročito oni povezani sa Vnještorgbankom (VTB), budu zaštićeni, izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Ruske banke i kompanije su od 90-ih godina prošlog veka ulile ogromne sume novca u Kipar, koristeći niske poreze u toj zemlji i blaže propise poslovanja, prenosi Rojters.

Mnoge od tih kompanija su se, međutim, našle zatečene kada je velikim deponentima na Kipru rečeno da će izgubiti ogroman deo sredstava sa svojih računa većim od 100.000 evra, u okviru evropskog paketa pomoći za spas ove mediteranske zemlje od bankrota.

"Razgovorali smo o potrebi da se poveća učešće Ruske Federacije u pregovorima oko Kipra, obzirom da smo mi kreditori", rekao je Anton Siluanov novinarima na marginama sastanka Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) u Vašingtonu.

Siluanov, koji se sastao sa nizom zvaničnika iz evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda tokom prolećnog zasedanja ove međunarodne institucije i Svetske banke, rekao je da želi da se razmotri uloga Rusije u rešavanju kiparske krize, ali tako da ruski interesi budu uzeti u obzir.

Ruska komercijalna banka na Kipru je ustvari podružnica druge najveće ruske banke Vnještorgbanke (VTB).

Rukovodstvo VTB banke poslalo je u aprilu pismo ruskim vlastima, tražeći pomoć u otklanjanju zabrane poslovanja njihove banke na Kipru.
XS
SM
MD
LG