Dostupni linkovi

Iznenadni snijeg, ledena kiša i jak vjetar izavali su haos širom Švicarske danas - letovi u Cirihu su odgođeni, brojni putevi i pruge blokirani, a mnoga domaćinstva ostala su bez struje.

Nakon sedmice ljetnjih vrućina, zima se danas naglo vratila u Švicarsku, a temperature pale za oko 20 stepeni širom zemlje od četvrtka.

-To je zaista dramatičan pad - izjavio je Nikolas Borgonjon iz švicarske meteorološke službe Meteonews agenciji AFP, prenosi Tanjug.

Ženevu, gdje su mnogi građani početkom sedmice prešli u šorceve i sandale, pogodio je ledeni vjetar koji puše brzinom od 70 kilometara na sat, rekao je Borgonjon i dodao da je na planinama Jura zabilježena brzina vjetra od preko 100 kilometara na sat.

Gotovo metar snijega prekrio je neke dijelove Alpa, a loše vrijeme stiglo je i u najveći grad Švicarske Cirih.

Zbog snijega mnogi letovi na Ciriškom aerodromu su kasnili, rekao je glasnogovornik tog aerodroma.

Veći broj puteva u kantonu Grison na jugoistoku je blokiran, kao i dva autoputa u Tičinu na jugu, izvijestila je švicarska agencija ATS.

Mnoge planinske pruge su zatvorene zbog pojačanog rizika od lavina, dok su jake kiše izazvale više odrona. Tri kantona su pogođena prekidima u snabdijevanju električnom energijom.
XS
SM
MD
LG