Dostupni linkovi

Kacin: Sporazum u pravcu stabilnosti Zapadnog Balkana


Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravlja dogovor o nadležnostima zajednice srpskih općina koji je postignut danas u političkom dijalogu između Beograda i Prištine:

" Ovaj dogovor sadrži povijesnu dimenziju i predstavlja pravi iskorak ka postizanju pune regionalne stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Obje strane snose odgovornost da u potpunosti primjene postignute dogovore. Smatram da predstavnici srpske zajednice na sjeveru Kosova imaju veliku odgovornost da prihvate ovaj sporazum i sudjeluju u njegovoj primjeni, jer je od suštinske važnosti da mirna reintegracija sjevera Kosova obezbjedi vladavinu prava i sigurnost svih građana koji tamo žive. Danas je prvi dan u kome srpska zajednica na Kosovu više nije podijeljena na one koji žive južno i sjeverno od Ibra.

Očekujem da će Savet EU na samitu u junu ove godine prepoznati postignuti progres u odnosima Beograda i Prištine, kao i rezultate unutrašnjih reformi u Srbiji, tako što će dodjeliti datum za početak pregovora Srbiji i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosovu" stoji u saopćenju Jelka Kacina.
XS
SM
MD
LG