Dostupni linkovi

Đurić: Zajednica srpskih opština će imati izvršne ovlasti


Marko Đurić, savjetnik predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i član delegacije Srbije, optužio je kosovskog premijera za manipuliranje javnosti oko predloženih ovlašćenja zajednice srpskih općina.

"Zajednica srpskih opština će imati izvšna ovlašćenja, imaće ih naročito u oblasti policije kroz izbor komandanta sto će biti u direktnoj nadležnosti srpskih opština ukoliko danas ovdje treba da se dogovorimo oko nečega," kazao je Đurić.

"To je za srpsku stranu conditio sine qua non, dakle, zajednica srpskih opština će imati ovlasšćenja i kroz nadležnosti samih opština a i imaće izvršna ovlasćenja kroz kompletno vršenja funkcija u oblasti prosvete, zdravsta i čškolstva," kazao je on.

“ Jedna od politički najizazovnijih stvari pred kosovskom stranom biti će da , po sporazumu o kojem danas raspravljamo, na severu Kosova će biti rasporedjeni isključivo policajci srpske nacionalnosti, te kosovske snage bezbednosti neće moći da budu prisutne na severu Kosova bez odobrenja NATO-a i bez saglanosti srpske zajednice” izjavio je Đurić.
XS
SM
MD
LG