Dostupni linkovi

UN: Damask sprečava podelu pomoći


UN krikitikovale su vlasti u Damasku zbog sprečavaja distribucije humanitarne pomoći i istakle da je potrebna pomoć za oko sedam miliona ljudi u Siriji.

"Potrebe rastu velikom brzinom i najteže je u oblastima zahvaćenim sukobima i onima koje kontroliše opozicija", izjavila je pred Savetom bezbednosti UN šefica kancelarije za humanitarna pitanja Valeri Amos.

Ona je rekla da je ugroženo 6,8 miliona ljudi, zajedno sa 4,25 miliona interno raseljenih, a pomoć je u susednim zemljama zatražilo 1,3 miliona Sirijaca, prenosi AFP.

Amos je navela da svaki kamion sa humanitarnom pomoći mora da ima dozvolu potpisanu od dva ministra kako bi prošle kontrolne punktove koje kontroliše vlada u Damasku. Kako je ocenila, to mora da se promeni jer je trenutno takva situacija da je najteže da se priđe onim ljudima kojima je pomoć najviše potrebna, a to su uglavnom stanovnici pograničnih oblasti.

Savet bezbednosti, koji čine 15 država, zatražile su i od vlade u Damasku i od opozicije da sarađuju sa agencijama UN.

Ambasadorima država članica SB UN putem video linka obratio se i visoki komesar za izbeglice Antonio Gutereš, koji je procenio da bi broj izbeglica ove godine mogao da pređe 3.5 miliona.

"To su zastrašujuće brojke. Time se rizikuje da prosto dođe do neizdržive situacije", rekao je Gutereš i zatražio od međunarodne zajednice da pomognu onim državama koje su pružile utočište izbeglicama iz Sirije, poput Libana i Jordana.

UN procenjuju da je u sukobima u Siriji od marta 2011. ubijeno više od 70.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG